2622028376 Καραϊσκάκη 22, Αμαλιάδα, Ηλείας alex.manolopulos@gmail.com

ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ

 

“ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ”
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΑΝΑΨΥΚΤΗΡΙΟ ΚΟΥΡΟΥΤΑΣ

 ΕΤΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ: 1990 …. (έμεινε ημιτελές)

ΘΕΣΗ: ΚΟΥΡΟΥΤΑ  - ΔΗΜΟΣ ΗΛΙΔΑΣ – ΗΛΕΙΑ

Το δημοτικό αναψυκτήριο τοποθετήθηκε μεταξύ του παραθαλάσσιου δημοτικού κάμπινγκ και της στενής κατάφυτης από πεύκα ζώνης με θέα την θάλασσα. Η σύνθεση αποτελείται από καθαρά γεωμετρικά σχήματα, δηλαδή, ένα κύκλο, ένα τετράγωνο, ένα τρίγωνο και μία ευθεία, όπου η τελευταία διαπερνάει τα υπόλοιπα σχήματα, με κατεύθυνση την θάλασσα.

Κάθε σχήμα έχει την δική του λειτουργία:

 Το τρίγωνο περικλείει με γυάλινες επιφάνειες τον διώροφο χώρο του αναψυκτηρίου - εστιατορίου.

Το τεράγωνο με ένα περιστύλιο στις τρεις του πλευρές καλύπτει της λειτουργίες της κουζίνας, του μίνι μάρκετ, των w.c. κλπ, ενώ το εσωτερικό του είναι ένας ήρεμος χώρος ξεκούρασης και ψυχαγωγίας.

Ο κύκλος περιλαμβάνει την πισίνα και τέμνει τα δύο προηγούμενα σχήματα.

Τέλος η ευθεία λειτουργεί σαν διάδρομος, διαπερνά όλα τα σχήματα και οδηγεί μέσα από πέργκολες και φυτά στο θεατράκι που κοιτά την θάλασσα.

 

 

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ

 

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ

ΕΤΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ: 2007

ΘΕΣΗ: ΠΥΡΓΟΣ – ΔΗΜΟΣ ΠΥΡΓΟΥ – ΗΛΕΙΑ

Στην οδό Διονυσίου  στον Πύργο του Νομού Ηλείας, σε κτήριο με τέσσερις ορόφους  στεγάζονται τα κεντρικά γραφεία της Αστυνομικής διεύθυνσης.

Το κτήριο αποτελείται από δύο  αυστηρούς ορθογώνιους όγκους 12x36 μέτρων, παράλληλα τοποθετημένους μεταξύ τους και σε απόσταση 8 μέτρων. Η ενωσή τους γίνεται  από έναν όγκο, ελλειψοειδούς σχήματος, κάθετα τοποθετημένο στο βαρύκεντρο του όλου κτηρίου.

Μέσα στους τετραόροφους ορθογώνιους όγκους , στεγάζονται το πάρκινγκ στο υπόγειο, τα κρατητήρια και τα γραφεία στους υπόλοιπους ορόφους .

Το συνδετικό πενταόροφο ελλειψοειδές κτήριο, μέσα στις γυάλινες όψεις του περικλείει όλους τους κοινόχρηστους  χώρους, σκάλες, ανελκυστήρα, διαδρόμους  w.c. και αποθήκες και λειτουργεί σαν κατακόρυφος άξονας που συνδέει το υπόγειο με τον πέμπτο όροφο όπου εδράζει το κυλικείο.

Το κτήριο περιφρουρείται περιμετρικά και γι’αυτό τον λόγο η τοποθέτησή του  στο κέντρο του οικοπέδου ήταν αναγκαστική.

 

 

 

Η ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΤΩΝ ΕΚΠΛΗΞΕΩΝ

Η ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΤΩΝ ΕΚΠΛΗΞΕΩΝ Η' ΕΠΕΙΣΟΔΙΩΝ

ΕΤΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ: 2006 - 2007

ΕΤΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ:  Υπό κατασκευή

ΘΕΣΗ: ΑΜΑΛΙΑΔΑ – ΔΗΜΟΣ ΗΛΙΔΑΣ – ΗΛΕΙΑ

Η ιδέα:

Ένας  βαρύς, ανθεκτικός, χοντρός και συμπαγείς άξονας ανατολής-δύσης  που επάνω του γαντζώνονται οι ελαφριοί όγκοι  και οι λειτουργίες της κατοικίας. Εναλλαγές, αντιθέσεις, εκπλήξεις, επεισόδια περιμένουν τον επισκέπτη από την είσοδο μέχρι τον όροφο.

δύο επίπεδα -

Το ισόγειο "γείωση" αποτελείται από σαλόνι τραπεζαρία κουζίνα wc. και κλιμακοστάσιο που οδηγεί στον όροφο και στο υπόγειο. Ο χώρος του σαλονιού περιβάλλεται στο νοτιοδυτικό τμήμα από υαλοπετάσματα διπλού ύψους και βόρεια με το τοίχο-άξονα.

Ο όροφος "ανώτερο επίπεδο" ξεκούρασης και ύπνου αποτελείται από δύο τρία υπνοδωμάτια και λουτρό.
 Αυτός ο σφηνωμένος όγκος είναι σχεδόν κάθετος στον κεντρικό άξονα για την ύπαρξη αντίθεσης  ημέρα - νύχτα, κίνηση - ακινησία, κούραση - ξεκούραση και εναλλαγής επιπέδου και λειτουργίας.  Οι άκρες του έχουν κοπεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε η νότια πλευρά να σκιάζει και να μειώνει το φως ημέρας της βεράντας, ενώ στην βόρεια πλευρά να συμβαίνει το αντίθετο.

 

 

ΑΝΑΠΛΑΣΗ

 

ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟΥ- ΑΝΑΨΥΚΤΗΡΙΟΥ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΥ.

 

ΕΤΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ: 2007-2008
ΕΤΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ: 2009 …

ΘΕΣΗ: ΛΙΜΝΗ ΤΟΥ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΠΗΝΕΙΟΥ «ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ» ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΗΝΕΙΑΣ -    ΗΛΕΙΑ

 

Το αγροτεμάχιο όπου προτείνεται η ανάπλαση έχει εμβαδόν 7035.00m2 και ευρίσκεται στο βορειοδυτικό μέρος της τεχνικής λίμνης Κωνσταντίνος Καραμανλή με εξέχουσα θέα προς τη λίμνη και την ευρύτερη περιοχή. Συνορεύει προς βορράν με επαρχιακό δρόμο Αμαλιάδα – Μπόρσι ενώ προς νότο εφάπτεται του πρανούς και εν συνεχεία με τον περιφερειακό επαρχιακό δρόμο ο οποίος συνορεύει με την λίμνη Καραμανλή.

Ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος «Αμαλιάδας – Κάτω Πηνείας» κατασκεύασε το έτος 1995 Τουριστικό Περίπτερο – Αναψυκτήριο, με πανοραμική θέα στην λίμνη.

Κατ’επέκταση και προς ανατολάς του υπάρχοντος περιπτέρου, με την παρούσα μελέτη, πλατεία ωοειδούς σχήματος εμβαδού 1100 τ.μ.  με παράλληλη διαμόρφωση χώρου αριστερά και δεξιά της εισόδου για στάθμευση λεωφορείων και Ι.Χ. αυτοκινήτων.

Ο συνδυασμός τουριστικού περιπτέρου – αναψυκτηρίου και της νέας πλατείας, αναβαθμίζει την γύρω περιοχή και γίνεται πόλος έλξης για ξένους και ντόπιους επισκέπτες. Για τον λόγο αυτό το υπάρχον κτήριο μαζί με τις βεράντες του ανακαινίζονται εξ' αρχής.

Για να διακρίνει ο περαστικός ή επισκέπτης τον χώρο από μακριά, επιλέχθηκε να κατασκευαστεί ένας λιτός λευκός τοίχος αντιστήριξης ο οποίος περιβάλλετε από ψηλούς φοίνικες.

Η πλατεία ωοειδούς μορφής, οριοθετείτε από ελλειψοειδές λευκό ψηλό και λεπτό τοιχίο στο ανατολικό μέρος όπου είναι τοποθετημένη η προτομή του τέως πρόεδρου. Το τοιχίο ακολουθεί διαδρομή προς το νότιο μέρος με αυξάνων πλάτος και φθίνων ύψος, για να περιβάλει τοξοειδή παιδική χαρά με είσοδο στο δυτικό τμήμα της οριογραμμής. Στην συνέχεια κατά την φθίνουσα πορεία του τοιχίου δημιουργείται παρτέρι και εν συνεχεία διπλή κλίμακα η οποία αποτελεί την κύρια είσοδο προς το εσωτερικό της πλατείας. Η οριοθέτηση τελειώνει στο βορειοανατολικό μέρος με την πλαισίωση κερκίδων πέντε κλιμάκων στην ανατολική έξοδο, με την πλαισίωση από δεξιά του υψηλότερου μέρος του τοιχίου.

'Έκκεντρα του εσωτερικού της πλατείας εξωθείται κοχλίας όπου αναβλύζει το στοιχείο της ζωής, το νερό.

Κάθετα προς το πρανές ξεπροβάλει ένας πρόβολος, που σαν βατήρας, χρησιμεύει για την πανοραμική θέα των επισκεπτών.

Κάτω από την πλατεία και μέσα στον εξέχοντα πρόβολο υπάρχει χώρος όπου εκτίθενται διάφορα θέματα από το αρχείο του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Η πρόσβαση γίνεται από το πίσω μέρος της προτομής και από το αναψυκτήριο.

Τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι κυρίως λευκή ορθογωνισμένη πέτρα Ζακύνθου, λευκό βότσαλο σε λευκό τσιμέντο και σχιστόλιθοι Πηλίου-Νεοχωρίου, όπως και διαφόρων ειδών πράσινο.

Για τον φωτισμό επιλέχθηκαν φωτιστικά σώματα αντιστραμμένου φωτισμού για τον κυρίως φωτισμό της πλατείας και διαφόρων άλλων μεγεθών και σχήματος, νέας τεχνολογίας LED, για τον φωτισμό του υπογείου εκθεσιακού χώρου, των προστατευτικών υαλοπινάκων του προβόλου, των φυτών κ.λ.π

 

 

ΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΤΟΞΟ

 

ΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΤΟΞΟ

ΕΤΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ: 2007-2008
ΕΤΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ: 2009 …

ΘΕΣΗ: ΛΙΜΝΗ ΤΟΥ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΠΗΝΕΙΟΥ «ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ» ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΗΝΕΙΑΣ -    ΗΛΕΙΑ

 

Στα τραγούδια μας και στα παραμύθια υπάρχουν κεντήματα με τ΄άστρα και το φεγγάρι, με την Πούλια και τον Αυγερινό, με θάλασσες με ψάρια και γοργόνες.

Υπάρχουν επίσης κεντήματα με γεωμετρικά σχή­ματα που υποδηλώνουν ίσως την πανσοφία μιας ανυπέρβλητης κοσμικής τάξης.

Πιστεύω πως μέσα από μια τέτοια μα­τιά θα μπορούσαμε να προσεγγίσουμε το βα­θύτερο νόημα μιας ανθρώπινης Αρχιτεκτονικής. Γιατί ένα κέντημα δεν γίνεται μόνο με κάποιο ύφασμα και με πολύχρωμες κλωστές. Μήτε κει ένα κτίσμα γίνεται μόνο με πέτρα, σίδερο, γυα­λί και ξύλο.

Αλλά πιο πολύ γίνεται με φαντασία και ψυχή και λεπτή παρατήρηση των πραγμάτων. Συλλογίζομαι τώρα έναν ποιητή που βλέπει το φεγγάρι σαν σκουλαρίκι κρεμασμένο στο αυτί της νύχτας n έναν αρχιτέκτονα που βλέπει και αυτός το φεγγάρι σαν ένα μαγικό τόξο, που το Βέλος του στοχεύει στο άπειρο.

Με μια τέτοια διάθεση περίπου θέλησα να κά­νω τα αρχιτεκτονικά σχέδια για ένα αναψυκτή­ριο σε ένα ελληνικό ακρογιάλι.

Τόπος αναψύξεως όπως θα λέγαμε, δρόσισμα της ψυχής, που από τότε που υπάρχει κόσμος, το επιθυμούν ζωντανοί και νεκροί.

 

 

ΕΞΟΧΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ

 

ΕΞΟΧΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΠΑΝΩ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

ΕΤΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ:  2002
ΕΤΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ:  2004

ΘΕΣΗ:  ΑΜΑΛΙΑΔΑ  - ΔΗΜΟΣ ΗΛΙΔΑΣ.

 

Στην άκρη του μικρού παραθαλάσσιου οικισμού της Κουρούτας-Αμαλιάδας, υπάρχει ένα μοναδικό μικρό οικόπεδο που το περιβάλλουν τα καλάμια, η άμμος και η αλμύρα της θάλασσας. Υπερυψωμένο και κρυμμένο πίσω από τα δέντρα κοιτάζει υπερήφανα το Ιόνιο Πέλαγος.

Το 1960 κατασκευάστηκε μια μοντέρνα για την εποχή ισόγειος κατοικία εμβαδού 79.00 τ.μ.

Το 2000 ο υιός του ιδιοκτήτη, θέλησε να μεγαλώσει την εξοχική κατοικία και να αλλάξει την αισθητική του κτηρίου. Η επιθυμία του ήταν η ανακαίνιση του κτηρίου, να είναι σε πλήρη αρμονία με τα δέντρα τους κάκτους, την άμμο και την θάλασσα όπου σε αυτήν βυθίζονταν κάθε βράδυ ο ήλιος.

Τα υλικά και τα χρώματα που επιλέχτηκαν έπρεπε να είναι γήινα κοντά στην φύση, να έχουν αντοχή στο χρόνο και όταν το κτήριο γερνά και φθείρεται από την αλμύρα της θάλασσας να γίνεται πιο όμορφο.

Έτσι έγιναν νέες διαρρυθμίσεις στους εσωτερικούς χώρους με μικρές προσθήκες. Τα παλαιά έπιπλα επισκευάστηκαν και έδεσαν αρμονικά με τα νέα μέσα στο σπίτι. Οι βεράντες που βλέπουν στην θάλασσα μεγάλωσαν, προστέθηκαν κολώνες με ξύλα και καλάμι, με δάπεδο από τερακότα.

Σε συνδυασμό με τα παλαιά ανακαινισμένα επιπλά του, κρύφτηκε η εξoχική κατοικία μέσα στα δέντρα ανοίγοντας το πρόσωπό της μόνον στην θάλασσα, τον ήλιο , το φεγγάρι, τον αέρα και την αλμύρα.